Indvielse af Fælles Værksted i Højbjerg  
 
Af JESPER ENGMANN
Leveret af Internetavisen jp.dk - 17. nov 2001

13 århusianske kunstnere indviede i går et nyt fælles værksted i Højbjerg.

Fredag var en perfekt dag for de 13 kunstnere, som tog et nyt kunstnerværkstedi Højbjerg i brug. Lyset var vinterskarpt, luften klar - og nok så vigtigt - defleste får et værksted til en billigere leje.

Blandt dem maleren og grafikeren Karen Degett, som er en af de 13 kunstnere,som har søgt Århus Kommunes Billedkunstudvalg om nye rammer i en bygning ved Teatret Den Blå Hest i Højbjerg.

Sammen med netop teatret, Det Fotografiske Værksted og Højbjerg Bibliotek danner de nye værksteder en kunstnerisk enklave i Århus-forstaden.

»Jeg glæder mig til at arbejde sammen med de øvrige herude, for vi kan lave et unikt kulturelt miljø. Dels er der mulighed for, at hver enkelt kan få arbejdsro, og dels kan vi føre fælles visioner ud i livet,« sagde Karen Degett, da Århus Kommunes nye tiltag blev vist frem.

Karen Degett er flyttet fra et atelier i Mejlgade ...

»Atelierne i centrum af Århus er alt for dyre. Så dukkede dette op, og jeg var heldig at komme i betragtning. Det er uhyre spændende at være tæt på kollegerne, for at være kunstner er et isoleret fag. Kunstnere er et hårdt arbejdende ogdisciplineret folkefærd, som har haft svært ved at manifestere sig som en stand,« sagde Karen Degett, som håber, at der på Den Blå Hest med tiden kan indrettesen æresbolig, så værkstedet kan hente kunstnere udefra til fælles projekter.

Flere lokaler

For fire år siden åbnede kommunen et lignende værksted i Holme, og kulturrådmand Niels Erik Eskildsen (SF) åbnede mulighed for, at flere er på vej.

»mange tidligere værksteder i midtbyen er blevet nedlagt på grund af saneringer, og de få, der er tilbage, er blevet dyrere. Jeg vil arbejde fore at etablere flere lokale værksteder, for kunstnere er med til at give en by karakter.

Hvad var Århus eksempelvis uden Agnete og Havmanden - og de andre?« siger rådmanden blandt andet, inden der var inspicering af de lyse lokaler.

De 13 kunstnere, som har fået tildelt et værksted på Den Blå Hest er
Trine Rytter Andersen, Karin Hougaard, Jannik Seidelin, Marianne Thingholm, Bettina Elle, Lone Teglskov, Charlotte Troldahl, Else Svindt, Lene Grue-Sørensen, Julie Kjer, Karen Degett, Ralf Mabillon og Ulla Diedrichsen.